Какво означава да работите с по-млад колега? Коя е движещата сила на професионалните ви отношения? Общият стремеж към напредък на организацията, за която работите, или личната ви гордост? На тези въпроси отговаря Тодор Капитанов - създателят на www.mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

Работодателите все повече осъзнават сериозността на проблема със социалната изолация на младите. Непосредствено след този проблем обаче се надига друга корпоративна заплаха, която ще им се наложи тепърва да признаят. Този път става дума за конфликтите между младите и работещите на средна възраст.

Какво очаква бизнесът през следващите месеци

Това може да изгледа изненадващо, като се има предвид, че работниците на средна възраст изглеждат победителите в днешната система. Служителите на възраст малко преди 50 години и малко след това имат стабилни работни места, контролират политическата система и са по-малко уязвими от икономическите сътресения, отколкото колегите си, които са близо до възрастта за пенсиониране.

istock
istock

Традиционните сектори, в които се наемат по-възрастни, бързо изчезват в Европа, а компаниите, които ги заместват - като високотехнологичните млади фирми - наемат предимно служители под 40 години. Налице са вече редица иновации, потенциално променящи ситуацията. Сред тях са 3-D принтирането, напредналото роботизиране и самоуправляващите се автомобили, които революционно ще променят бизнес пейзажа, създавайки нови възможности за младите умове и изтласквайки по-възрастните работници от пазара на труда.

Заплаща ли се „клас“ при втори трудов договор

В толкова динамична среда работниците могат да имат успех само като надграждат уменията си, проявяват желание за преместване както и предприемаческа находчивост. Това дава голямо предимство на младите работници. Все пак далеч по-трудно е за хората на средна възраст да придобиват нови умения, да се преместват заради работа и да поемат риска да започнат бизнес.

Макар тези тенденции да съществуват навсякъде, вероятно работодателите в Европа ще бъдат засегнати особено силно от тях. Работната сила застарява по-бързо от предположенията, намалявайки способността на работната сила да отговори на нуждата от надграждане на уменията. Освен това работниците, които са свикнали с една особено щедра система на защита, ще изпитат повече трудности да приспособят очакванията си към гъвкавия модел, основан на знанието и модернизацията.

istock
istock

Обновяването на поколенията, технологичният прогрес и международната конкуренция са същностни за модерните икономики. Ускоряващото се темпо на икономическа трансформация означава, че работодателите имат далеч по-малко време да въведат съответните структурни реформи.

Дискриминационно ли е плащането за „клас“ прослужено време

Младите работници, нетърпеливи да преодолеят годините на трудности, ще защитят икономическия модел, който подкрепя свежите идеи и гъвкавия начин на живот. В крайна сметка това напрежение би подкопало микроклимата в предприятията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg