Дължи ли работодателят изплащане на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за всяко трудово правоотношение? Къде работодателят следва да посочи условията, при които се зачита сходният характер на работата, и се изчислява и изплаща допълнителното възнаграждение? На тези въпроси отговаря Тодор Капитанов - създателят на www.mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

Спрямо Кодекса на труда в България основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер се договарят между страните по трудовото. При възникването на трудовото правоотношение работодателят е задължен да определи, освен основното възнаграждение, и допълнителните възнаграждения с постоянен характер.

Позволено ли е плащането в натура на социалните придобивки

За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

istock
istock

Допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се заплаща за действително отработено време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време. Това плащане има постоянен характер - изплаща се ежемесечно, докато съществува основание за получаването му.

При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита трудовия стаж на работника или служителя на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия. Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.

Кое е определящо за нивото на заплащането ни

С Постановление на Министерския съвет № 147 от 29.06.2007 г. за определяне на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е определен на 0,6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.

Работникът или служителят не е длъжен да връща суми за трудово възнаграждение и обезщетения по трудово правоотношение, които е получил добросъвестно.

Справка:

чл. 66, ал. 1, т. 7 Кодекса на труда

чл. 271, ал. 1 Кодекса на труда

чл. 12, ал. 1 НСОРЗ

§ 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Кодекса на труда

Член 12 и чл. 22, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg