В България разходите за труд са най-ниски в региона на Централна и Източна Европа, което е безспорно предимство - въпреки че и производителността на труда не е особено висока.

Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света", коментира Пламен Димитров, който е управител на "Кофас България".

Разходите за труд в България са средно около 6 евро на час, показват данни на компанията. От страните от ЕС най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на фирмите около 8 евро.

За сравнение в Германия за един час работодателите дават около 35 евро, като тук освен заплатата влизат и всички плащани данъци и осигуровки за здраве и пенсия. Най-скъпо на час се плаща в Норвегия – 50 евро и в Дания - 43 евро на час.

"Разходите за труд в страните от региона определено са по-ниски от тези в Западна Европа, като съвсем очаквано производителността се повишава благодарение на непрекъснатата автоматизация и роботизация", коментират експертите.

В същото време обаче страната ни е и на последно място в ЕС по производителност на труда на човек.

Кофас
Кофас

Страната ни се нарежда на 49-то място в световен мащаб по конкурентоспособност, според класацията на Световния икономически форум. Тя се нарежда в средата на листата в ЦИЕ, като след нея остават само Румъния, Хърватия и Сърбия. Непосредствено преди нея са Унгария, Словакия и Латвия.

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки.

КНСБ: Доходите в България остават най-ниски в ЕС

В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствени мощности, показва анализ на Кофас.

Регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си.

istock
istock

Това са членството на повечето страни от региона в ЕС, близостта до Западна Европа, относително добрата инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата, посочва Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg