Във Варна и София има по-малко безработни младежи, показват последните данни на Евростат. При средна младежка безработица у нас през 2021 г. от 15,8%, в столицата тя е била 8,9%, а във Варна – едва 5,3 на сто.

Не така стоят нещата в другия морски град – Бургас, където безработицата при младежите е била дори по-висока от средната за страната – 17% и Пловдив – 19%.

През 2021 г. в ЕС е имало 3 милиона безработни млади хора (на възраст 15–24 години), а коефициентът на младежка безработица е бил 16,6%.

Сред градските региони на ЕС най-голямата разлика в равнището на младежка безработица в сравнение със съответната средна национална стойност е регистрирана в Палермо (+26,1 процентни пункта (п.п.) в сравнение със средната национална стойност за Италия).

Равнищата на младежката безработица също бяха с повече от 20 процентни пункта по-високи от съответните национални средни стойности в Месина (Италия; +25,3 процентни пункта), Лез Абимес (Франция; +24,4 процентни пункта), Таранто (Италия; +24,0 процентни пункта), Лас Палмас (Испания; + 23,7 п.п.) и Наполи (Италия; +22,4 п.п.).

Обявиха общините, в които има най-много безработни

За разлика от това, нивото на младежката безработица е по-ниско от средното за страната в Бергамо (-18,4 процентни пункта в сравнение със средното за Италия). Други ниски нива в сравнение със съответните национални средни стойности са регистрирани в Братислава (Словакия; -18,0 п.п.), Брашов и Клуж-Напока (Румъния; и двете -13,7 п.п.) и Тимишоара (Румъния; -13,6 п.п.).

Евростат
Евростат

Заедно с Италия имаше значителни регионални различия в нивата на младежка безработица в Румъния и Испания. Коефициентът на младежка безработица в Крайова е 5,2 пъти по-висок от този в Брашов; и в Лас Палмас той е 2,6 пъти по-висок от съответно в Памплона/Ируня.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg