Министерство на финансите обяви общините, в който безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната през миналата година.

В списъка попадат 165 предимно малки общини. Най-много общини с висока безработица има в областите Благоевград и Видин – по 11.

Сред тях са курортът Банско, Петрич, Гоце Делчев, самият Видин и Белоградчик. 10 са общините с много безработни в област Монтана, като сред тях са Берковица и Лом.

Най-малко общини с висока безработица са регистрирани в област Сливен – Котел и Твърдица, и в област Ямбол – Болярово, Елхово и Стралджа.

4.7% безработица за декември отчете Агенцията по заетостта

По данни на агенция по заетостта за последния месец на миналата година безработицата у нас е 4.7%. Това означава, че в посочените общини безработицата гони 30 на сто.

istock
istock

В края на декември регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 153 944, което е нарастване с 8 513 лица повече спрямо отчетените през ноември. Новорегистрираните през декември са 26 413 - с 2669 повече от предходния месец.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg