44 процента от украинските граждани, започнали работа у нас, са наети в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", сочи статистиката на портала "България за Украйна". 

До миналата седмица има данни за 5 600 сключени трудови договори с получили временна закрила у нас.

В статистиката не влизат наетите на граждански договори или на изпитателен срок.

Освен в хотели ресторанти, по 11% от вече работещите украинци са намерили препитание в преработващата промишленост и в сектора "Производство на електрическа и топлинна енергия и на горива".

Осигуряват по 356 лв. за 3 месеца за разходи и наеми на работещи украинци у нас

В "Административни и спомагателни" дейности се трудят други 9 на сто, а 20 на сто са посочени в статистиката, като заети в други дейности.

Допълнителен стимул за осигуряване на заетост е стартиралата схема "Солидарност", финансирана с близо 47 милиона лева европейски средства.

istock
istock

Тя осигурява субсидирана работа за три месеца на пълен или непълен работен ден. Бизнесът получава средствата за минимална заплата и осигуровките за периода, а украинците за същия срок - интеграционна добавка от 256 лв. месечно, за да покриват наем и режийни разходи.

За да се възползват, те трябва да се регистрират в Бюро по труда и на място да подадат заявление.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg