Масово увеличение на заплатите у нас през втората половина на годината заради дефицит на кадри. Това показва проучване на ManpowerGroup България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции".

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат. 37% от анкетираните споделят, че ще увеличават възнагражденията с 10%, а 12% планират по-високи увеличения – между 10% и 20%.
 
В повече от половината компании планираните промени ще засегнат всички служители. Останалите отговори в тази посока са балансирани – в 16% от компаниите планираните промени ще засегнат между 50%-80% от заетите, в 15% - по-малко от половината заети (между 20%-50%), а в 14% от фирмите промените ще засегнат сравнително малко служители и работници – под 20%.
 
Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, смятат анализаторите.
 
Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност”.

Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.
 

istock
istock

В момента има изключителна динамика на пазара на труда и то в размери, по-високи от тези преди пандемията. Това се вижда най-ясно при най-търсените професии на пазара – квалифицирани работници, инженери, специалисти по информационна сигурност и технологии, служители във финансови отдели, медицински работници, експерти по човешки ресурси и др. Липсата на достатъчно кандидати за запълване на такива позиции се отразява върху бизнес операциите и работодателите са готови да предложат по-високи възнаграждения, за да си осигурят достъп до таланти, отчита проучването.
 
В сектор „Производство“ продължават да се наблюдават сериозни флуктуации, породени от пандемичната ситуация и пазарните трусове, които тя предизвика. Много от компаниите отчитат сериозен ръст на броя на служителите, докато при други продължават по-ниските нива на заетост.  Плановете на работодателите в сектора са за масово повишение на възнагражденията през втората половина на годината в рамките до 10% от месечните заплати, като това увеличение се отнася до повече от половината им служители.
 
По отношение на допълнителните придобивки планираните промени са по-умерени - само 9% от работодателите в сектора предвиждат увеличения, докато останалите не планират съществени промени в тази посока.
 

istock
istock

В секторите „Търговия“ и „Консултантска дейност“ планираните увеличения на възнагражденията се движат в диапазона до 20% от актуалните нива на заплащане, като всеки втори работодател предвижда подобни корекции до края на 2021 година.

Ръстът на минималната заплата ще се забави

Увеличения се очакват и в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“. Докато почти половината от анкетираните компании споделят планове за повишаване на възнагражденията до 10%, по-малко от една трета от представителите на бранша споделят, че не предвиждат съществени промени до края на 2021 г.. Интересно е да се отбележи, че това е единственият сектор, в който единични работодатели споделят планове за намаляване на заплатите. Силният недостиг на кадри в бранша налага и тенденцията за внос на специалисти от други европейски и трети страни. Привличането на подобни кадри от своя страна също влияе на нивата на възнагражденията и тяхното повишаване, тъй като високото възнаграждение е едно от основните условия за релокация от страна на талантите.
 
Ръстове се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“, като тези промени обхващат повече от две трети от всички служители в компаниите. В останалите бизнес сектори промените ще бъдат по-скоро постепенни и за по-малка част от заетите в тях.
 

istock
istock

„Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година”, коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg