От 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева, реши бюджетната комисия в парламента. По този начин ще се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване.

Решението бе взето без дебати.

Депутатите одобриха и актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Новите безработни пак са повече от постъпилите на работа

   
Сметките сочат, че повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на над 30 000 души средно на месец от 1 октомври до 31 декември.

istock
istock

Предвижда се също от първи октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право.

Депутатите ще обсъдят и три проекта за промени в Кодекса на труда, единият е на правителството и дава възможност на браншово и отраслово равнище да се договаря извънреден труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Вдигат минималното обезщетение за безработица с над 30%

Другите два проекта са внесени от „Обединени патриоти" и касаят празничните дни. В единият се предлага думите "24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура".

Другият проект предвижда за официален празник да се обяви и 15 август - Успение на пресвета Богородица.


Правната комисия в Народното събрание ще обсъди и приеме процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Централната избирателна комисия.

В топ 5 сме в ЕС по ниска безработица

Те включват срокове за представяне и публично оповестяване, изслушването на кандидатите в Комисията по правни въпроси и за избор на председател в пленарната зала. До процедурата се стигна след подадената и приета оставка на Стефка Стоева. Тя посочи лични мотиви за решението си, но заедно с това възрази срещу предвиденото в новото изборно законодателство цялостно  прехвърляне на отговорността за организирането и провеждането на машинното гласуване върху Централната избирателна комисия.

Все още от партия ГЕРБ нямат обявена кандидатура за нов председател на ЦИК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg