Все повече сигнали за наказани служители заради лайк или коментар в социалните мрежи.Това отчитат от КНСБ, информира NOVA.

Работници дори съобщават за уволнение след  пост във Facebook или Instagram. Следят ли работодателите ни какво публикуваме в социалните мрежи? И може ли неподходяща профилна снимка или коментар да доведат до наказание на работното място? 

Оказва се, че всеки коментар или лайк в социалните мрежи може да ни коства работното място или най-малкото - наказание от работодателите.

Налагането на глоба е противозаконно действие на работодателя

Една трета от сигналите са за санкции след коментар във Facebook. До наказание се стига и след неподходяща профилна снимка или изразяване на лично мнение по обществен въпрос в социалните мрежи.

Данните показват, че 87 % от колегите в работата са свързани с помощта на Facebook, а потребителите са най-активни по време на работната седмица – между 1 и 3 часа следобед. Възможно ли уволнение заради лайк в социалните мрежи? И какви правила за поведение трябва да спазват служителите в интернет, за да не бъдат наказани от работодателите?

istock
istock

Пост в Twitter на служителка в дигитален медиен конгломерат преди пътуване по работа. Разголени снимки на 23-годишна учителка по математика с цигара марихуана в ръка. Пост във Facebook на новоназначена детска учителка. Три различни истории, с общ изход - уволнение след публикациите в интернет. За повечето големи американски компании санкциите за служителите след необмислен лайк или коментар в социалните мрежи са обичайна практика. През последната година у нас също растат случаите на наказани служители заради неподходяща профилна снимка, коментар или позиция в социалните мрежи, отчитат експертите по трудово право.

„Около 80 случая, разделени в различни категории – от забележки до уволнения, които се случват често. Хората много често правят такива коментари – споделят своите заплати с негативни коментари или пък влиза в пререкание с прекия си ръководител. Знаете, хората са склонни да правят това през Facebook, вместо да сигнализират институциите, които могат да извършват такъв тип проверки”, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Кога могат да ни уволнят с предизвестие

Според синдикатите обаче всякакви санкции след пост в интернет са незаконни. 

„Профилите в социалните мрежи се водят лично пространство, където всеки може да си прави каквото иска и важат там също правилата за свобода на словото, свобода за лично пространство, т.е. все едно някой да ни накаже, че вкъщи сме си коментирали с партньора дадена тема, която не е изгодна за работодателя. Практиката сочи, че санкции от подобен характер се отменят от съда и делата са били в полза на работещия”, добави Капитанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg