Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов на кръгла маса в София на тема „Работа за младите, младите на работа“, цитиран от БТА.

Социологическо проучване нарежда България на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст. Трудно е да се разбере защо те не искат да работят и да учат.

„Имаме феномен - намаляваща безработица и огромно търсене на работна ръка”, коментира заместник-министърът.

Как младежи до 29 години могат да си намерят работа

Мингов призна, че част от неактивните младежи са в уязвимо положение, включително от ромската общност, но друга част не желаят да работят

Управляващите разработват модел на центрове в самите ромски общности. Предвижда се самите роми да говорят с младежите и да разберат какво може да ги активира. Има воля да се промени модела, при който те работят нерегламентирано и взимат социални помощи. 

istock
istock

В регистрите на бюрата по труда ежемесечно има около 16-17 хиляди безработни младежи, които очакват подкрепа за включване в обучение и заетост. Средният престой на младите хора в бюрата по труда е 3,2 месеца и е по-кратък в сравнение с другите възрастови групи, отбеляза той.

По думите на зам.-министър Мингов през 2022 г. са успели да намерят работа на почти 20 хиляди младежи на първичния пазар на труда и почти 10 хиляди младежи са включени в програми за заетост, финасирани от държавния бюджет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg