Млади таланти с предприемачески потенциал на възраст между 15 и 30 години могат да се включат в проекта "Инкубатори за иновативни предприятия", който стартира в Пловдив на 19 февруари, съобщават от Фонда на фондовете, които организират проекта в партньорство със сдружение "Асоциация за международно обществено развитие" (АМОР) и Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Проектът е финансиран по програма "Еразъм+" на ЕС. Бюджетът му е 50 550 евро.

Основна цел на проекта е да стимулира партньорството между младите предприемачи в страната и представители на местната администрация, бизнеса и образователните институции чрез семинари и интерактивни методи на обучение, практически обмен на знания, умения и идеи.

Близо 800 хил. са българите в трудоспособна възраст

Предвиждат се симулации под формата на ролеви игри за създаване на стартъпи, за да се надградят знанията и уменията на младите хора, свързани с генериране на иновативни идеи, бизнес планиране, предприемачески умения, създаване и финансиране на стартъп начинания, представяне пред инвеститори. Желаещите да участват ще бъдат селектирани чрез попълнен от тях дигитален въпросник, създаден за проекта. 

istock
istock

Сред целите на проекта са професионално кариерно ориентиране на младите хора, развитие на предприемачески умения и собствен бизнес, и възможности за финансиране на техни иновативни идеи, каза за БТА Дочка Василева от Фонда на фондовете. Ако вече имат своя идея за бизнес и иновативни решения, ще работим съвместно с младите хора, за да могат да доразвият идеята си, в подготовката на бизнес план и презентация пред инвеститорите. Младежките стартъпи в ранна фаза, бихме могли да финансираме чрез нашите фондове за дялово инвестиране, посочи Василева.  

Как младежи до 29 години могат да си намерят работа

До момента 30 млади таланти от Пловдив са заявили желание за участие. Има интерес от младежи и от други градове, каза още Дочка Василева.

Предвижда се семинари по проекта да се проведат в 10 града в страната. Освен в Пловдив, срещи с млади предприемачи ще има във Враца, Русе, Варна, Бургас, Габрово, Стара Загора, Свищов, Благоевград и в София. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg