62% от бизнеса е наел хора с увреждания, след законовите промени, които станаха факт миналата година, показва допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Една четвърт са освободени от задълженията да наемат хора с увреждания. Съгласно закона това са фирми до 49 човека или при които спецификата на работа не позволява да се наемат такива служители.

Само 2 на сто от фирмите не са изпълнили квотата си и плащат вноска всеки месец заради това. 14% от работодателите в анкетата съобщават, че не са наясно дали да изпълняват задълженията си да назначават хора с увреждания.

istock
istock

Само 28 на сто от фирмите са адаптирали работни места, на които могат да работят хора с по-тежки увреждания. Според 10 на сто са нужни сериозни инвестиции за това, с които те не разполагат.

Ще улесним ли достъпа на инвалиди до жилищна среда

Анкетата на БТПП показва, че наемането на хора с увреждания от бизнеса става основно чрез директен контакт с хората – точно 50% от фирмите са отговорили така. 25 на сто са ползвали услугите на бюрата по труда.

Основните пречки пред хората с увреждани да работят са основно липсата на специално адаптирани за тях места, недостатъчната подкрепа и насърчаване от обществото и недостъпната градска среда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg