Регистриращите се в бюрата по труда в страната намаляват, но все още средно по около 3 хил. души на ден се записват като безработни.

Около 1300 от тях посочват конкретно коронавируса като причина да останат без работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Търсят се хора в здравеопазването - в немедицинските специалности, в сферата на социалните услуги, производството на храни, транспорт, логистика и в селското стопанство, отчете тя.

Мярката за запазване на заетостта 60/40 вероятно ще продължи да действа и след 30 юни, като се обмислят промени в нейната форма, каза министърът.

Нека да не бързаме с изчисленията - засега се изчислява само изплатеното за първите две седмици на март. Предстои плащането за април и май, посочи Сачева.

Мерките, които сме предложили за икономически активните хора, все още не се е разгърнала в пълния си мащаб. Всички, които са икономически активни, не искат помощи, а работа.

istock
istock

Плащанията към социално слабите и пенсионерите са гарантирани - там не предстоят промени, поясни социалният министър.

Тя коментира, че не е ясно дали може да има карантинен отпуск за родителите. Карантинният отпуск при 300 000 деца, това са около 250 млн. лв.

Много сериозно перо в бюджета. Трябват преценки и разчети какво трябва да бъде направено. Нямаме решение за него, но сме с ясно съзнание, че родителите трябва да бъдат подкрепени.
 
Голяма част от родителите използваха своя отпуск - платен и неплатен. Мисля, че там трябва да са насочени следващите мерки, каза Сачева.

Нови 5 милиона лева в помощ на свободните артисти

На въпрос ще се променили разпределянето на тежестта между държавата и бизнеса министърът коментира, че философията на мярката е да има споделена отговорност и да се запазват доходите на хората.

Наскоро една от работодателските организации - АИКБ, поиска схемата 60/40 да стане 60/0. "Предстоят промени и за определени сектори процентът на принос на работодателя със сигурност може да бъде променен", заяви днес Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg