Дом за възрастни хора в гръцкия град Волос е отстранил от работа 10 свои служители и е спрял да им плаща заплати, защото са отказали да се ваксинират срещу коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА. Подобна мярка се прилага за първи път в Гърция.
 
На остров Родос шестима служители на старчески дом също са отстранени от работа, съобщи гръцкото държавно радио ЕРТ.
 
През юли гръцкото правителство прокара законодателство, което задължава работещите в домовете за грижи да се ваксинират срещу новия коронавирус до 16 август.

То засяга работещите в държавни или частни домове за възрастни хора, в центрове за рехабилитация, в центровете за грижа за инвалиди или лица с психични разстройства, в домове за деца без родители, в институциите, които се грижат за хронично болни лица.

Каква е степента на задължителност на ваксинацията в Европа

Задължителната ваксинация се отнася за целия персонал, здравния и административния, а за приемане в центровете, за които важат решенията, условието е завършена имунизация.
 
Глобата за работодатели, нарушаващи изискването е от 50 хил. до 200 хил. евро. Възможно е и отнемане на лиценза.
 

istock
istock

На 1 септември изтича подобен краен срок за лекарите и всички здравни работници. След тази дата те също могат да бъдат отстранени от работа, ако откажат ваксинация, добавя БТА.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg