Новорегистрираните безработни в цялата страна отново са повече от започналите работа.

Tова сочат данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специално изследване на пазара на труда заради Covid-19.

През изминалите два месеца тенденцията беше обратната, но в периода 20-26 юли регистрираните в бюрата по труда са 5700 души, а устроените на работа - 5141 души.

Наблюдението на пазара на труда заради Covid-19 се извършва ежеседмично от трети февруари насам.

Сачева: Ръст на безработицата вероятно ще има след лятото

Данните сочат, че до 26 юли новорегистрираните безработни в цялата страна са  общо 229 хиляди и 500 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда 133 хиляди.

istock
istock

Пикът на новите безработни беше отбелязан между 6 и 12 април, когато в бюрата по труда бяха регистрирани 31 хиляди души, а започналите работа бяха едва две хиляди 985.

Добавки към пенсиите и по-високи обезщетения при безработица одобри правителство

За първи път в средата на май тенденцията се обърна и новорегистрираните безработни бяха по-малко от устроените на работа.

Синдикални експерти прогнозират допълнително влошаване на ситуацията на пазара на труда наесен, когато ще се изчерпи сезонната заетост в туризма и селското стопанство, както и ефекта от мярката 60 на 40 за запазване на заетостта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg