Депутатите от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика ще обсъдят на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото право на изключване на работниците и служителите.

Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца. Комисията ще разгледа също, на второ четене, проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Той предвижда намаляване на административната тежест, съобщава БНР.

Работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо.

Ограничават ли новите промени дистанционно работещите

Това предвижда предложение за промени между  двете четения за право на непрекъсната почивка, внесено от председателя на социалната комисия Деница Сачева и други депутати от ГЕРБ-СДС.

istock
istock

Елисавета Белобрадова от Продължаваме промяната-Демократична България предлага премахване на съществуващото в Кодекса на труда ограничение, според което броят на работниците, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа в предприятие ползвател, не може да бъде повече от 30 на 100 от общия брой на работещите при него.

Божидар Божанов също от ПП-ДБ предлага промяната на мястото на работа за срок до 6 месеца при работа от разстояние да не се смята за изменение на трудовото отношение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase