Предлаганите промените в Кодекса на труда да се фиксира точно определено работно място за дистанционно работещите по същество е вид ограничение. Това казa за Радио "Фокус“ експертът по безопасни и здравословни условия на труд Дамян Станев.

По думите му по този начин се излиза извън хипотезата за дистанционна работа и навлиза в хипотезата работа от вкъщи.

"Аргументът на работодателите е, че работещият може да се самотравмира и това автоматично да бъде заведено като трудова злополука. Тезата от страна на работодателя е, че той не може да носи отговорност за лице, което се намира извън територията на обекта или предприятието, за което той има пряка отговорност да осигурява безопасни и здравословно условия на труд,“ отбеляза той, като според него предлаганите изменения не биха довели до положителни ефекти и за работещите, тъй като за тях това е едно допълнително бреме.

Как ще се отразят новите правила на работата от вкъщи


Според Дамян Станев би следвало да бъде изменен не само Кодексът но труда, но също така значителна част нормативни документи, които регламентират и причините и начина, и механизма на настъпване на злополуките.

"Отговорността на работодателя по отношение на трудовите злополуки би следвало да бъде пряко свързана с реда и начина на осъществяване на дейността по трудовото отношение.“ За него е нелогично работодателят да носи отговорност за работещия при инциденти и злополуки, случили се по път от и към работното място, същото се отнася и за инциденти и злополуки настъпили при работа от вкъщи.

istock
istock

Тези допълнителни ограничения, които са предложени, според него започват да натежават. Дамян Станев изказа също мнението, че всяка регулация, която допълнително усложнява работата и създава допълнителни препятствия, е контрапункт на по-ефективна производителност на една фирма.

"Колкото повече регулации, толкова по-голяма административна тежест и допълнителен ресурс от страна на бизнеса за прилагането на подобни изисквания. Важно да се промени фокуса по посока на по-висока производителност на труда и по-висока ефективност на фирмите, и в частност да се постигне по-висока конкурентост.“

"Според мен трябва да се обърне повече внимание на фактическото състояние и по какъв начин работещият може да бъде най-ефективен. Това е нещото, което интересува работодателя. Тук не са нужни нови регламенти, а да се търсят малко по-различни подходи,“ категоричен е експертът по безопасни и здравословни условия на труд Дамян Станев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase