Още миналата година целият Министерски съвет под лидерството на премиера Николай Денков обърна сериозно внимание на въпроса с липсата на компетентна работна ръка.

В момента около 300 хил. души не достигат на пазара на труда.
Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Тогава, когато този капитал не е наличен в момента, а бизнесът има нужда от него, ние трябва да бъдем партньори, така че тук реализираме политика за трудова миграция на компетентна работна сила. Тоест, за нас не е важно България да е дестинация на ниско платен труд, Страната заслужава да бъде локация на компетентни хора, които да допринасят за нашето икономическо развитие“, подчерта социалният министър.

Увеличава се броят на започналите работа през януари

"Установихме, че въпреки, че в България има добро законодателство, на практика реализирането му е предизвикателство, както и координацията между всички институции, свързани с икономическото развитие. Моята задача като министър е преди всичко да дам приоритет на българските граждани да бъдат успешни на пазара на труда, именно затова инвестираме изключително сериозен ресурс и по Плана за възстановяване и развитие, и по Програмата за развитие на човешките ресурси.

Целта е 500 хил. души да получат безплатен достъп до обучения, които са свързани с квалификация, преквалификация и дигитални компетенции, защото това е изключително важно. Тоест моят приоритет е първо да бъда партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време да чувам бизнеса“, каза още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase