Средно шестима безработни се състезават за едно свободно работно място, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта за цялата страна към 30 ноември 2023 година. 

Най-голяма е конкуренцията в област Търговище, където 19 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малка - в София-столица и областите Русе, Силистра, Варна, Кюстендил и Добрич – по четирима за 1 свободно място.

Предлагат промени в регистрацията на безработни

Равнището на безработицата за страната, според последните данни на Агенцията по заетостта, е 5,5 на сто или малко над 156 000 души. 31 000 от тях са продължително безработни с регистрация в бюрата по труда над една година, като областите с най-много хора в тази група са Благоевград, Враца, Монтана и Шумен – всички те с по над 2000 души. 

istock
istock

В град София безработицата е най-ниска – 1,6 процента, следвана от област Варна с 3,5 процента. Най-висок е процентът във Видин – 15 и Монтана – малко под 13.

Агенцията по заетостта следи и равнището на хората без препитание под 29-годишна възраст. За цялата страна те са малко под 19 000 души, като с най-много безработни младежи са град София и областите Благоевград и Пловдив, информира БНР

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg