Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от идеята на бизнеса да назначи повече хора, за да расте. Когато те липсват на пазара е тежко. Безработицата от 3,9% е едно от най-ниските нива, които сме стигали. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, пред NOVA NEWS.

Тя направи анализ на данните на НСИ за работната сила през четвъртото тримесечие на 2022г. Василева очаква на фона на рецесията тази година да има обратна тенденция.

Експертът посочи, че като се гледа пазара на труда трябва да се има предвид, че има две групи – мобилни работни места и фиксирани работни места. В България услугите заемат около 69% от икономиката, около 30% е промишлеността, посочи тя. Василева уточни, че това е проблем.

Безработицата в България намалява

По нейни думи външнополитическите фактори определят несигурност на работодателите. Тя смята, че всички сектори ще бъдат притеснени от създадените условия.

istock
istock

Василева изрази надежда за това, че повече икономически неактивни хора ще бъдат привлечени към работните места. Тя смята, че безработицата в края на 2023 г. може да достигне до 4,5%.

„Всяко число под 5% е проблем“, допълни експертът.

Василева коментира и мигрантската криза в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg