От днес влиза в сила новият минимален дневен размер на обезщетението за безработица.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се повишава от 9 на 12 лв.., което прави ръст от 33 на сто.

От 1 октомври: 12 лева на ден минимално ако си безработен

Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, от 1 октомври срокът за получаването му се удължава от 4 на 7 месеца.

Промяната важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври.

istock
istock


Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

7,5% безработица в страната през август

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. За тяхното изпълнение е необходим допълнителен разход в размер на 14 млн. лв. за 2020 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg