По 5000 българи на ден подават заявления за обезщетения за безработица, показват последните данни на социалното министерство.

В петък броят им е бил 5100 човека.

От началото на извънредното положение до днес имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи.

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

istock
istock

32 041 са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са намерили работа от началото на извънредното положение до момента. Отпуснатите средства за обезщетения към момента са 15 404 лева, като средният им размер е 650 лева.

По думите на социалния министър бюрата под труда в страната са обработили над 103 000 различни заявления.

Възможен ли е втори трудов договор в неплатен отпуск

Това не са само хора, които се регистрират за първи път, но идват и хора, които би трябвало да се разписват при изтичане на различни срокове. Всички срокове действат и се удължават автоматично“, отбеляза тя. Регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април са 31 643, коментира Сачева.

За един ден 4777 души са се регистрирали в Бюрото по труда. Над 3 хил. души пък са заявили, че са съкратени от работа заради коронавируса.
Очаква се на 14 април да започне изплащането на средства по мярката 60/40, каза още социалният министър.

8300 души са се върнали от чужбина като безработни
в. СЕГА

По мярката до края на вчерашния ден са подадени 873 заявления, като това обхваща 12 455 работници и служители. Фирмите, които са пожелали да се възползват от антикризисния инструмент, са предимно малки и микропредприятия.

Сред тях има заведения за бързо хранене и цехове за изработка на мебели.

Социалният министър разясни, че държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на работника и дължимите осигуровки върху тези 60 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg