Какво обезщетение за неизползвания си платен годишен отпуск ще ползват съкратени работници и служители, ще зависи от трудовия им стаж.
 
Това предвиждат промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, качени за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика.

Кодексът на труда (КТ) изрично забранява компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Съгласно чл. 224, ал. 1 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск.

Към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение.

istock
istock

Това от своя страна би могло да доведе до затруднения за работодателя при прекратяване на трудовото правоотношение, защото той е длъжен да начисли и изплати обезщетението за неизползван отпуск на работника или служителя, обясняват от социалното министерство.

Може ли да забранят със закон уволнението на работници

Начинът за това изчисляване беше нормативно установен в наредбата за работното време, почивките и отпуските, но с решение от февруари тази година на Върховния административен съд разпоредбата беше отменена поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането й.

Затова от социалното министерство предлагат проект, в който е записано, че при прекратяване на трудовото правоотношение броят дни на използван платен годишен отпуск, който подлежи на обезщетяване, също ще се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg