Да се дават по 87 евро дневни за командировка в Швейцария и по 64 евро за служебна командировка в Австралия предлага служебното правителство с промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Размерите на дневните и квартирните пари, определени в наредбата, са в сила от 2004 г. и не са променяни до момента. Настъпилите в този дълъг период съществени промени в икономическите условия и в цените на съответните стоки и услуги налагат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, пише в мотивите към проекта за промени.

Друг съществен проблем според вносителите е, че определените в приложение No 2 на наредбата суми не са диференцирани спрямо стандарта на живот и не отразяват различните равнища на разходите за издръжка в отделните държави. И така размерът на командировъчните средства е един и същ за големи групи държави.

Затова Министерството на финансите е разработило методика и предлага прилагането на единна методология, чрез която на базата на релевантни статистически данни да се отчетат разликите в стандарта на живот по държави и по този начин да се постигне относимост в размера на командировъчните средства спрямо местоназначението. При тази методология размерът на дневните и квартирните пари се преизчислява, като се отчете стандартът на покупателната способност (СПС), уточняват от ведомството.

Според новото предложение най-много пари ще се дават за командировка в Люксембург, Нидерландия, Германия, Австрия Белгия, Дания, Финландия, Франция и Швеция – по 56 евро на ден. За Испания сумата се предлага да стане 4 евро на ден, а за Гърция – 43 евро. За Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн сумата на ден за командировка ще бъде 59 евро.

Подготвят увеличение на командировъчните

С 20 евро по-малко ще дават, ако ви изпратят в Сверена Македония, Молдова, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Русия – 39 евро. Промяна се предлага и в квартирните пари, като най-високата сума до 246 евро ще се отпуска за нощувки в Швейцария, а 236 евро ще се дават за Норвегия, по 144 евро ще са квартирните за съседките ни Северна Македония и Сърбия, а за страни като Германия, Белгия и Люксембург, Нидерландия сумата на квартирните е до 207 евро.

istock
istock

Ръководителите на ведомства и предприятия в случай на необходимост ще могат да изплащат квартирни пари по фактически размери, пише още в наредбата. С дневните пари се осигуряват средства за храна, вътрешен градски транспорт в населеното място на командировката и други разходи. В случаите, когато разходите за транспорт от летището до населеното място на командировката и обратно превишават 30 на сто от размера на дневните пари, тези разходи са за сметка на ведомството или предприятието и се отчитат срещу представен разходооправдателен документ, се уточнява в наредбата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg