Първият изцяло български индустриален робот ще бъде пуснат на пазара до края на годината.

Той може да боядисва, заварява, дори да работи в логистиката. Освен това, може да носи товар до 5 кг, което е възможно благодарение на различните настройки, които могат да се задават.

Според прогнозите на специалистите животът на българския робот ще бъде около 10 години. Цената, на която ще се продава, е 10 000 евро.

istock
istock

„Това е най-ниската цена на пазара в момента. Цените на роботите от същия клас започват от 35 000 евро“, обясни Георги Арабаджиев, управител на компанията производител на изкуствения интелект.

Пускаме прахосмукачката през телефона

Интерес към робота има основно от фирми от хранително-вкусовата промишленост.

 Анализ, изготвен от PARA (Професионална асоциация по роботика и автоматизация) на база  анкета сред 52 фирми., показва, че 40% от компаниите през последните три години са инвестирали над 1 млн. лв. в автоматизацията на своя бизнес.

На въпрос „Коя дейност бихте желали да автоматизирате през следващите 3 години?“, близо 35% от 52-те участвали в анкетата компании отговарят в производството.

istock
istock

20% искат да автоматизират контрола на качеството, а 15% от анкетираните имат желание да въведат роботите в дейностите по събиране и обработване на данни.

Роботи заместват работниците в САЩ

Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект,
показва холандско проучване, представено по време на първия форум по роботика в България. Това прави страната ни лидер в Европа и съдейства за индустриалната автоматизация.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg