Ръст на предложенията за работа се наблюдава в сравнение с февруари м.г. - с 55% повече, въпреки икономическата криза и настъпващата инфлация.

Това е стабилен ръст на годишна база, коментира за Радио Варна Християн Петков, оперативен мениджър в една от големите платформи с обяви за работа у нас JobTiger. 

Тенденцията е в резултат на факта, че голяма част от работодателите вече имат добре изградени структури за работа от дома и работа от разстояние, ако централният офис е в София, например. Те продължават доста активно да търсят специалисти и работна сила.

В кои сектори търсят най-много работници

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са 15% от общия брой обяви. 65 % от тях  са от IT сектора, следвани от аутсорсинг компании(колцентрове и сервизни офиси) с 15%, административните позиции са с 15%, на последно място за дистанционна работа са обявите от сектор търговия с 5%.

istock
istock

Много слаб ръст има на обявите с изискване за притежание на зелен сертификат, но те все още са под един 1% (0,6%) от общия брой обяви. Те са основно за позиции в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, показва анализът. 

Можем ли да откажем проверка от Инспекция по труда при „хоум офис“

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) са 170. Броят им се наблюдава от около половин година и е почти непроменен, каза Петков.

Предложенията за работа, от началото на годината, в столицата заемат дял от 49% от общия брой, а в останалите градове разпределението е: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%). Заедно обявите в тези градове съставляват 75% от предложенията в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg