С 60 на сто е по-висока работната заплата в големите вериги спрямо останалите звена на търговията. Продължава да расте броят на хората, работещи в модерната търговия – малко над една четвърт от заетите в търговията работят в големите вериги. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика за социално-икономическия принос на модерната търговия в България.

"В търговията на дребно има конкурентен пазар. В някои производства няма, но в търговията на дребно избор за потребителя има", отбеляза икономистът Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ, като посочи достъпа до пазара както през малките магазини и директната търговия, така и през големите магазини.

Данните показват, че има огромно количество български стоки както в хранителните, така и при нехранителните стоки, подчерта Петър Ганев пред БНР.

Фирмите свиват увеличението на заплатите

Влизайки в еврозоната, големите вериги ще започнат да предоставят на НСИ информация за цените на седмична база, каквато е практиката в Европа, уточни икономистът.

"Ще имаме реална информация от продажби на каса", обясни той и сравни този механизъм със сегашното събиране на информация от анкетьори с тефтери, които обикалят хиляди обекти.

istock
istock

Относно датата за влизане на България в еврозоната, Ганев каза, че няма как това да стане на 1 януари 2025-а. „Нашата инфлация е по-висока на този етап. Това, което трябва да направи парламентът, е да приеме Закона за еврото, който е на обществено обсъждане. Така или иначе, след като отлагаме с няколко месеца членството, срокът не е толкова притискащ. Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната, тъй като когато има нови избори, нови играчи на хоризонта, това потенциално би било под въпрос", допълни икономистът.

Във връзка с ограничителния режим, който парламентът наложи на министъра на финансите Петър Ганев коментира: "Отново се върнахме във вариант, в който някакво парламентарно мнозинство е в опозиция на финансовия министър. През последните седмици парламентът започна да изземва функции на изпълнителната власт."
 
От гледна точка на фискалната политика няма никаква логика в това парламентът да изземва функции на финансовия министър, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase