Заплатите на 53 хил. служители в държавната администрация ще бъдат увеличени със средно 283 лева със задна дата от 1 януари.

Това предвижда одобреното днес от Министерския съвет Постановление за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация. С него се разпределят общо 268 млн. лв., залегнали в бюджета за тази година за премахване на разликите в заплащането в публичната сфера. За увеличение на възнагражденията на служителите в административните структури са предвидени 180 млн. лв. от тях.

15% ръст на заплатите искат работещите на Летище София

Заради опасения, че няма да бъдат отпуснати и договорените размери няма да се запазят днес, 3 април, по време на заседанието на кабинета, бе организиран протестен митинг от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ и Синдиката на административните служители „Подкрепа“.

Като процент увеличенията варират между 12 и 18% и са между 200 и 300 лева. Хората с най-ниски доходи получават най-висок процент – около 900 от служителите са с минимално възнаграждение и при тях ръстът е с 21 процента.

istock
istock

25,7 млн. от средствата са за вдигане на заплатите на служителите в НАП; 7,1 млн. – за Агенцията за безопасност на храните; 3 млн. лв. за работещите в ИА “Борба с градушките”; 1,1 млн. за ДА “Архиви”; 5 млн. за АПИ; 14,1 млн. за Агенция социално подпомагане; 6,4 млн. – за Агенцията по заетостта; 1,8 млн. за ГИТ; 11,1 млн. за НОИ; 6,2 млн. за Регионалните здравни инспекции; 718 хил. за ИА “Рибарство и аквакултури”, 4,9 млн. за ДФ “Земеделие”; 145 хил. за ИА “Железопътна администрация”; 379 хил. за Изпълнителната агенция по горите; 122 хил. за ГД “Изпълнение на наказанията”; 2,5 млн. за областна администрация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase