Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв.

Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията в редица недофинансирани структури, съобщава БНР.

Очаква се проектът да бъде представен официално във вторник.

Проверяваме си пенсията през нова услуга на НОИ

Сред структурите, които ще получат финансиране за увеличение на възнагражденията, са също Съветът за електронни медии, като за него са предвидени 204 000 лева, Комисията за регулиране на съобщенията - 836 000 лева и много други.

istock
istock


Разпределението на средствата ще става по специална нова методика, която беше подготвяна повече от три месеца от администрацията на Министерския съвет. Беше направен и анализ на възнагражденията в различните структури. 

В редица ведомства имаше поредица от протести с основно искане за ръст на възнагражденията. Сред тях са Агенцията за социално подпомагане, Националният статистически институт, Националният осигурителен институт и други.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase