С 0,5 на сто нараства регистрираната безработица през март тази година и достига 6,7 процента, отчита Агенцията по заетостта.

Само след 13 март, когато се въведе извънредното положение, регистрираните без работа са 26 300, 14 500 от тях са посочили като причина кризата с коронавируса.

Сред новите безработни най-голям е делът на тези, освободени от секторите – хотелиерство, ресторантьорство, търговия и преработваща промишленост.

72 000 са новорегистрираните безработни

През март, постъпилите на работа са почти 17 000, след въведеното извънредно положение те са 6600.

От Агенцията отбелязват, че след 13 март има ръст при търсенето на работна ръка, която да полага грижи за хора – детегледачи, болногледачи, санитари, лични и здравни асистенти.

Продължава да се търси персонал за туризма, като стартът на наемането е обявен след 15 май.

istock
istock

Търси се още персонал за колцентрове, касиери и продавачи в хранителни магазини, работници по събиране и обработка на отпадъци.

В кои градове съкращават най-много хора

Към края на миналия месец общо хората с регистрация в бюрата по труда достигат 220 000, като спрямо февруари те са със 17 500 повече.

Спрямо февруари миналата година обаче увеличението на хората без работа у нас е с над 25 000.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg