До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева,.

"По отношение на безработицата вчера имаме за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни – 4670 за вчерашния ден, като 3385 са декларирали, че са загубили работата си вследствие на кризата. 502-ма души вчера намериха работа, въпреки кризата“, каза тя на брифинг в Министерски съвет.

В кои градове съкращават най-много хора

"Вчерашния ден завърши с 1553 са заявления по програмата 60/40. Част от заявленията също са от творчиския и от културния сектор и са за 22 015 служители и работници", каза Сачева.

Тя съобщи, че се осигурява храна за нуждаещите се и призова общините да кандидатстват по програмата "Социален патронаж"

istock
istock

22 хиляди нуждаещи се ще получават топъл обяд, а с даренията от правителството и частни лица още 1200 социално слаби семейства ще бъдат изхранени.

За пръв път спад на регистрираните безработни у нас

В понеделник ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъждат промените в постановлението 60/40, както и предложенията на синдикатите за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - дневното от 9 на 17 лв., както и хората, които няма да имат право след регистрация да получават обезщетение, да получават ваучери за храна в размер на 60% от минималната работна заплата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg