Първите плащания по схемата за подпомагане на заетостта в предприятията, станала популярна като "60/40", се очаква да започнат от 16 април

Добрата новина е, че след 3 поредни дни, вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Общият брой за вчерашния ден са 5776. 647 души вчера са намерили работа.

745 българи, завърнали се от чужбина, са се регистрирали в Бюрото по труда. Всички наши сънародници, които са останали без работа в друга европейска страна, могат да се възползват от това, посочи още тя.

Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.

Персоналният код от НОИ в момента може да се издаде електронно.

istock
istock

Колегите от бюрата по труда средно обработват по 4000 заявления на ден, но те не са само за регистриране на безработица.

При втори трудов договор не е нужно да уведомявате своя работодател.

Не подписвайте, че се разделяте с работодателя си при взаимно съгласие, когато ви съкращават, каза още министър Сачева.

Очакват около 330 000 безработните до края на годината

Мярката 60/40 не е универсална. Тя е за запазване на заетостта. Едва на по-късен етап ще можем да кажем колко е била ефективна.

Има сектори, които нямат да могат да се възстановят в пълен обем и след преодоляването на кризата, категоричен беше министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg