Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната. Това каза пред БНР Георги Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта
 
Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година е 9-10%, каза Първанов. По думите му ръстът на заплатите продължава, макар и с по-умерени темпове. Най-голямото търсене и най-големият недостиг на кадри са в най-ниския сегмент, но не е по-малко и търсенето в средния експертен сегмент, заяви HR специалистът.
 
Безработицата е рекордно ниска - 4,3%. Пазарът на труда в България продължава да става по-шарен, отбеляза тенденция Георги Първанов. Той обясни, че идват работници от различни страни, като има все повече от различни азиатски страни, от Африка също имат интерес, но като бройка сме много назад от Унгария и Румъния. Само от Бангладеш Румъния е "внесла" 30 000 души, даде пример експертът.
 
Първанов сподели информация за "тотален отлив на украински бежанци от пазара на труда". Очаква се и все повече турци да потърсят места на пазара на труда у нас заради срива на лирата, допълни той.

15% от младежите между 15 и 29 години нито учат, нито работят

Ще продължи трайната тенденция за завръщане на български мигранти от чужбина, прогнозира Георги Първанов, позовавайки се и на интереса към работодателски форуми зад граница, които целят да привлекат обратно сънародниците ни към България.
 

istock
istock

По данни на Първанов расте и броят на западните пенсионери, които се преместват да живеят в българските села. В следващите години ще живеем с варианта за дистанционна работа от вкъщи или за хибриден модел, посочи още специалистът по човешки ресурси.
 
1 150 000 от българите в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. Това е страшна цифра, коментира Първанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg