Говорител на Европейската комисия (ЕК) помоли българското правителство да не спира сезонните работници по време на епидемията от COVID-19.
 

"Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите-членки трябва да позволят на работниците от други държави-членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка", казва говорителят, призовавайки просто за спазване на санитарните изисквания на властите.
 
Свободното движение на хора в границите на Европейския съюз (ЕС) е от съществено значение за икономики като германската, италианската и френската. Много хора именно от Балканите се препитават в сектори, като земеделието и услугите.

“Държавите-членки трябва да третират работниците в селското стопанство, като възлови за тяхната икономика“, казва още говорителят.

istock
istock

Германия разрешава достъпа на сезонни работници за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, пише "Ройтерс". След като миналия месец страната затвори границите си за чужди граждани извън Шенген във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19, сега тя облекчава мерките, за да бъде допусната работна ръка от Източна Европа.

Традиционно в германското земеделие се включват десетки хиляди работници от други държави, най-вече от Полша, Румъния и България. Сега обаче те бяха възпрепятствани да дойдат, заради засилените противоепидемични мерки.

Възможен ли е втори трудов договор в неплатен отпуск

Това изправи фермерите в Германия пред друга криза - няма кой да събере реколтата от плодове и зеленчуци. Буквално след дни се очаква да започне брането на аспержите в северно-европейската държава, а работна ръка няма.
 

От германското министерство на земеделието отправиха призив към гражданите на страната, останали без работа, заради коронавирус-кризата, да се включат в помощ на селското стопанство. В противен случай населението е изправено пред риск от недостиг на свежи храни и повишаване на цените им.
 
Това обаче се оказа недостатъчно и за да спасят сектора, от правителството склониха да допуснат работници от Източна Европа. Германия ще разреши влизането на 40 000 души за наемане в земеделието през април и още 40 000 през май.
 
Сезонните работници ще пътуват по въздух, за да се намали рискът от разпространение на коронавируса. Те ще преминат през медицински преглед, за да се гарантира, че са здрави.
 
За ограничаване на епидемията е предвидено също в местата за настаняване да обитават два пъти по-малко хора от обичайното, а по време на работа да се спазва необходимата дистанция.

Отделно, вътре в страната ще се търсят още 10 000 човека, които да се включат в земеделските дейности. Институциите ще насочат усилията си към безработни, студенти, хора без подслон и временно неработещи, заради кризата.

Пред липса на сезонни работници за селското стопанство се изправиха и други западноевропейски държави, като Франция. Това принуди Европейската комисия да призове държавите да осигурят облекчен режим за преминаване на сезонни работници през вътрешните граници на Европейския съюз.
 
Междувременно стана ясно, че Румъния е разрешила на свои граждани да пътуват по въздух, за да работят в други държави, с изключение на медицинските кадри, които не достигат в самата държава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg