Промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност не са обсъждани с бизнеса и синдикатите на Национален съвет за тристранно сътрудничество, алармираха от Конфедерация на труда "Подкрепа".

Промените, които улесняват възможностите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената синя карта, днес са в дневния ред на извънредно заседание на парламентарната социална комисия. На него те се обсъждат за второ гласуване преди отново да влязат в пленарната зала.

Как могат да се наемат чужденци за работа у нас

Икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова коментира за Българското национално радио (БНР):

"В допълнение се отварят няколко възможности тези хора да стоят много кратко в страната и след това много бързо да се изнесат към Западна Европа. И тогава от КТ "Подкрепа" се чудим дали този законопроект бори проблем с недостиг на висококвалифицирани кадри или отваря широко вратата за търговия с работници, така че да могат да влизат те през България и да заминават почти мигновено към Западна Европа.“


От "Подкрепа" не са съгласни с промените в определението за висококвалифицирани специалисти, като за такива ще се признават дори хора, които представят някакъв документ от бивши или настоящи работодатели, и това ще се счита за достатъчно доказателство за тяхната висока квалификация, а работодателите не са образователни институции.

Доказване на квалификацията на чужденец

Според синдикалиста е проблем и предвиденото в проекта намаляване на минималното възнаграждение, което да получават висококвалифицираните специалисти, ако започнат работа в България – от 1,5 пъти от средната заплата на 1,3 пъти. По думите на Григорова равнище от една и половина средна заплата е защита за българските работници, защото е някаква гаранция, че няма да идват хора, които са склонни да работят за минимална работна заплата.

От КТ "Подкрепа" изразяват и притеснение връзка с бързото придвижване на законопроекта, който беше гласуван в последния работен ден на парламента преди Коледа със 122 гласа "за".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg