Значителен спад на обявите за работа през юли отчита най-голямата електронна платформа за кариерно развитие. Офертите са с близо 6000 или с 12 процента по-малко в сравнение с юни.

Най-голямо е намалението в сектор хотелиерство и ресторантьорство. В последната седмица на юли продължава тенденцията новорегистрираните безработни да са повече от постъпилите на работа, сочат най-новите данни от наблюдението на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

Данните сочат намаление на обявите за работа във всички сектори.

Нарастват предложенията за дистанционна работа

Експерти коментират, че това не бива да е повод за притеснения. Основен фактор за намалението в броя на предложенията е летният почивен период, в който както работодатели, така и търсещи работа са по-малко активни на пазара на труда.

На годишна база спадът в офертите е с един процент или близо 500 предложения.

istock
istock

Освен спад в хотелиерството и ресторантьорството, най-голямо намаление на офертите се отчита в секторите на здравеопазване и фармация и административни и обслужващи дейности.

Първенец по брой на обявите са търговия и продажби, както и производството.

Фирми търсят работници с ненужна квалификация

Броят на предложенията за работа от вкъщи и или за дистанционна работа са намалели със 7% спрямо м. юни. Те са малко над 5200 или 13% от всички.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през юни е малко над 2500. Броят им също е намалял със 7% спрямо предходния месец.

За периода 25– 31 юли регистрираните в бюрата по труда в цялата страна са 3571 души, а устроените на работа – 2454.

От началото на годината новорегистрираните са малко над 147 400 души, а намерилите препитание – 105 860. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg