Републиканските губернатори в почти половината от щатите на САЩ обявиха плановете си да спрат федералните обезщетения за безработица, които заради тях работниците не желаят да се върнат на работа, пише Zero Hedge.

В момента безработните получават компенсация от по 300 долара седмично в допълнение към останалите обезщетения, които им се полагат. Затова мнозина започнаха да получават общо повече пари като безработни, отколкото като работещи.

В резултат на това Монтана и Южна Каролина вече спряха плащанията, а по-рано тази седмица Индиана, Оклахома и Тексас се присъединиха към още 19 щата, в които планират тази мярка. Те са: Алабама, Аляска, Аризона, Арканзас, Джорджия, Айдахо, Индиана, Айова, Ню Хемпшир, Мисисипи, Мисури, Монтана, Северна Дакота, Охайо, Оклахома, Южна Каролина, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта , Западна Вирджиния и Уайоминг.

Губернаторите имат идеи да прекратят и други федерални програми, които подриват възстановяването на пазара на труда. Освен въпросните 300 долара седмично, освободените в хода на пандемията започнаха да получават и други компенсации.

В понеделник губернаторът на Тексас Грег Абът заяви пред администрацията на Байдън, че неговият щат "процъфтява" и че работодателите наемат работа в общности в целия щат.
 
"Всъщност размерът на разкритите работни места в Тексас е много по-голям от броя на тексасците, търсещи работа, което прави тези обезщетения за безработица вече ненужни", пише той.
 

istock
istock

Междувременно други щати обявиха стимули за наемане, за да върнат хората на работа.
 
Републиканският губернатор на Ню Хемпшир Крис Сунуну заяви в туит, че „стартирахме нашата програма Летни стипендии, за да върнем хората на работа и обявихме, че прекратяваме участието си във федералните програми за безработица“.

Програмата Летни стипендии предлага еднократни бонуси от 500 до 1000 щатски долара за лица, които започнат работа, за която се плаща по 25 долара на час или по-малко, и остават на нея поне осем седмици.

Безработицата се върна на нивата отпреди пандемията

Въпреки мрачните данни за заплатите, първоначалните искания за безработица са на път да достигнат нивата преди COVID.  444 000 американци са подали заявления за обезщетения за първа безработица миналата седмица, въпреки 8,1 милиона работни места. В отворено писмо до губернаторите на нацията лидерът на малцинството в камарата Кевин Маккарти и няколко колеги призоваха държавите да "върнат Америка на работа", като прекратят седмичната стипендия за пандемия.
 
"За съжаление, сега виждаме негативните последици от тези несъответстващи икономически стимули", се казва в писмото. „Около 40 процента от безработните сега печелят повече от това да останат вкъщи, отколкото да работят, предизвиквайки сериозен недостиг на работна ръка в цялата страна“ и засягайки няколко индустрии.
 

istock
istock

И според неотдавнашен доклад на Националната федерация за независим бизнес (NFIB), през април рекорден брой малки предприятия не можаха да намерят достатъчно работници.
 
Според икономисти от Wells Fargo средно всеки, който прави по-малко от около 34 000 долара годишно, е по-добре да получава обезщетения за безработица, отколкото да се връща на работа.
 
Според сенатор Марко Рубио това се случва: „Не защото хората са мързеливи - не обвиняват никого, че са мързеливи - това е защото хората са логични, защото логично е, че ако ще правите близо до или много и в някои случаи повече от това, което правите, когато сте на работа, ще се върнете на работа, когато това изтече. "

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg