Работодателите и синдикатите се оказаха на две различни позиции по отношение на промяната на трудовите книжки с електронни досиета, става ясно от становища на КНСБ и Асоциация на индустриалния капитал в България по промени в Кодекса на труда.

Те предвиждат електронен трудов запис да замени трудовата книжка, а Агенция по заетостта да поддържа национален регистър на заетостта, който съдържа електронните трудови записи на работниците и служителите.

Трудовият стаж пък ще се изчислява  и вписва автоматично в регистъра, предвижда още законопроектът.

От АИКБ подкрепят промените, но смятат че регистърът трябва да се поддържа от НОИ, а не от Агенцията по заетостта. Именно в НОИ и НАП се подават уведомления за сключване на трудов договор и съответните промени.

Също така всеки работодател ежемесечно подава информация, в която описва отработените дни, болнични, отпуски, възнаграждения, осигурителни вноски и т. н., посочват от работодателската организация.

Предлагат трудовата книжка да стане електронна

От КНСБ обаче разкритикуваха законопроекта. „Изумяващо е водещото първо изречение в мотивите, според което трудовата и служебната книжка създавали „…значителни административни затруднения, както на служителите, така и на работодателите…“, като основната причина била свързана с хипотезите на загуба на съответната книжка и породената от това необходимост за доказване на трудов стаж“, посочват от синдиката.

Според тях няма данни загубата на трудови книжки да е масова. Те настояват въпросният законопроект първо да бъде представен и обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg