Професията, която отчита най-голямо увеличение на броя на заетите през първото тримесечие на тази година спрямо същото на 2021,  са помощници при приготвяне на храна. Увеличението е с 25,1% или от почти 1,1 на почти 1,4 милиона души в ЕС работят тази професия. Това показват данни на Евростат за топ 10 на нарастващите професии.
 
Второто най-голямо увеличение - с 15,6%, е в групата на персоналните обслужващи работници, което се отнася до придружители, кондуктори, водачи, готвачи, сервитьори и бармани, фризьори, козметици и строителни и домакински надзорници. През първото тримесечие на 2022 г. тази професионална група е имала 7,6 милиона работници.
 
Специалистите по информационни и комуникационни технологии се наредиха на трето място с 9,6% увеличение за година. Между тези две тримесечия тази група (която се отнася до разработчици на софтуер и приложения и анализатори и специалисти по бази данни и мрежи) се е увеличила от 4,1 на 4,5 милиона души.

18% от безработните жени у нас не са търсели работа въобще през 2021г.

Има две професионални групи с 9% увеличение на броя на работниците: правни, социални, културни и свързани с тях асоциирани професионалисти (+9,4%), както и мениджъри в туризма, търговия на дребно и други услуги (+9,1 %). През първото тримесечие на 2022 г. тези групи наброяваха съответно 3,5 и 2,4 милиона работници.

istock
istock

Следващи в списъка на водещите професии с най-рязко процентно увеличение на броя на заетите лица са професионалистите в бизнеса и администрацията (+7,4%), занаятчиите и печатарите (+6,7%), информационните и комуникационни техници (+5,9%), науката и инженерни професионалисти (+5,7%) и мениджъри производство и специализирани услуги (+5,3%).
 
За разлика от тях работниците в селското, горското и рибното стопанство отбелязват най-значителното намаление в ЕС – с -12,6 %.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg