Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Никозия организира информационни дни за българската общност в Кипър на 12 и на 14 март.

Сънародниците ни ще бъдат консултирани за процедурите при кандидатстване за осигурителни обезщетения по българското и кипърското законодателство при наличие на осигурителни периоди в Кипър и България. Те ще получат и информация за практическите стъпки за потвърждаване на осигурителни периоди за безработица, пенсия и за здравноосигурителните си права при завръщане в България.

1000 евро минимална заплата в Кипър от 1 януари

В консултационния екип при провеждането на първия информационен ден в град Никозия ще участват ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия Емануела Симард и представителят на службата по Социално осигуряване към Министерството на труда в Кипър Мариос Димитриадис. Двамата ще предоставят индивидуални консултации по теми, свързани с пенсионирането по условията на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

istock
istock

Сънародниците ни в Кипър ще получат информация и по въпроси, свързани с правото на обезщетения при безработица, общо заболяване, майчинство и отглеждане на малко дете.

Информационният ден ще започне в 9:30 ч. на 12 март 2024 г. в сградата на Посолството на България в Никозия. За участие е необходимо предварително записване на електронната поща на Службата по трудови и социални въпроси в Никозия: еmanuela.simard@mlsp.government.bg или на телефон 0030 210 674 4680.

Вторият информационен ден ще се състои от 16:00 ч. на 14 март 2024 г. в сградата на българското училище в град Паралимни с адрес: ул. "Тесалоникис" 3Б. Не се налага предварително записване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase