Все повече хора отхвърлят традиционния работен ден - от девет до пет - в полза на по-голяма гъвкавост, за да развиват кариерата си и да в опит за по-добър баланс между професионален и личен живот, сочат проучванията, пише в.“Индипендънт“.

Двама от петима възрастни са извършвали временна агенционна работа, сключвайки договори или на свободна практика, в определен момент от кариерата си, което е малко повече от една трета през 2014 г., заявиха от Конфедерацията по наемане на работа и заетост (RЕС).

Повече от един от четирима временно работещи в агенция, на договор или на свободна практика, казват, че искат да прекарат повече време със семейството си или за хобита, придобиване на умения или създаване на бизнес, сочи проучването.

Изпълнителният директор на RЕС Нийл Карбери каза: „Хората правят положителен избор да вършат гъвкава работа, защото искат повече от работата си."

40 000 подкрепят инициативата за ръст на парите за нощен труд

Прекалено дълго време политическият дебат третира гъвкавата работа като втора класа и дори блокира този тип работници от някои форми на подкрепа, като системата на чиракуването.

istock
istock

„Това трябва да се промени. Трябва да хвалим различни форми на работа, които са от съществено значение за задоволяване нуждите на работниците." 

Нуждаем се от истинска двупосочна гъвкавост, която е от полза както за бизнеса, така и за работниците. Във времена на несигурност предприятията се нуждаят от гъвкавост, за да отговорят на търсенето на умения и хората търсят възможности да работят гъвкаво, балансирайки работата с грижите.

Кои и колко работят, но не свързват двата края

„Политиките, създадени за миналото, трябва да бъдат преработени, например разширяването на таксата за чиракуване би означавало още повече хора да могат да получат обучение, докато работят гъвкаво, за да подобрят своята кариера и да намалят недостига на умения.“

Проучване на повече от 4000 души от RЕС показа голямо увеличение на броя на 18-35-годишните, работещи като временно назначени, защото се радват на гъвкавостта, която това предлага.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg