Предвид активизирането на летния сезон Инспекцията по труда стартира традиционната си инспекционна кампания в морските курорти чрез подсилване на екипите с командировани служители от други области, съобщиха от инспекцията по труда.

Засилен контрол в тях се осъществява от 01.06.2020 г., но дирекциите, на чиито територии има курортни комплекси, до момента извършваха проверките със собствени сили.

ГИТ напомня на работещите, че не могат да работят без договор

Акцент в контрола, свързан със сезонната заетост, традиционно е спазване на разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения – законосъобразното им възникване, заплащането на труда, спазване на разпоредбите за работното време и почивките.

istock
istock

За месеците юни-юли са извършени 275 бр. проверки в курортите, като 99 бр. от тях са в почивните дни. Работещите в проверените предприятия са 4556 лица.Установените нарушения са общо 1247 бр.

По отношение на нарушенията, свързани с изпълнение на трудовите правоотношения, най-много са по работното време – 134 бр. и по заплащането на труда – 128 бр. 

Какви са мерките при работа в горещо време

Случаите на работа без трудов договор са 21 бр. По отношение на безопасността на труда най-често установяваното нарушение е свързано с липсата на задължителните инструктажи - 201 бр.

istock
istock

Контролните органи на Агенцията напомнят, че в условията на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, работещите имат още по-голяма нужда от социална сигурност, а работодателите – от качествен и лоялен персонал, осигуряването на който е пряко свързан с коректното отношение към наетите и спазване на правата им

Следва да се има предвид също, че едно от задължителните условия бизнесът да се възползва от осигурената от държавата подкрепа, е да работи на светло и да е коректен към бюджета и своите работници и служители.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg