Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта", предаде БТА.

Съгласно новите правила имиграционните власти могат да отказват зелени карти на имигранти, преценени като потенциални ползватели на социални помощи.

Върховният съд прие решението с 5 на 4 гласа, отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк. По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика.

Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс, но е валидно само за този щат.

Кои са най-добрите държави за отглеждане на дете

Съдебната битка ще продължи, но имигрантите, кандидатстващи за постоянно пребиваване, ще трябва да покажат, че няма да бъдат "обществено бреме".

Новата политика съществено разширява факторите, които ще бъдат вземани предвид при предоставянето на разрешение за постоянно пребиваване, или т.нар. "зелена карта".

istock
istock

Имиграционните служители ще разглеждат фактори като възраст, образователна степен и владеене на английски език, за да преценят дали кандидатите могат да се превърнат в "обществено бреме", ползвайки федералната и щатска програма за подпомагане на хора с ниски доходи в сферата на здравеопазването ("Медикейд"), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи.

Най-скъпите имоти в САЩ за последното десетилетие

Администрацията на президента Доналд Тръмп казва, че новите правила са необходими, за да гарантират самостоятелността на имигрантите.

Критиците на новата политика казват, че тези разпоредби ще ограничат законната имиграция на хора с ниски доходи от развиващи се страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

"Ограничаването на законната имиграция въз основа на благосъстоянието на кандидата е срамно и дълбоко антиамериканско", написа в Twitter сенаторът от Демократическата партия Дик Дърбин.

Около 544 000 души кандидатстват за зелени карти годишно.

Според правителството 382 000 от тях попадат в категории, които ще бъдат засегнати от новите правила. Имигрантите са малък процент от получаващите помощи. Всъщност, мнозина от тях не отговарят на критериите за получаване на такива помощи заради имиграционния си статут.

Според критици правителството на Тръмп иска да промени облика на имиграцията в Америка, така че тя да стане по-бяла и по-богата.

Твърдата политика в областта на имиграцията е отличителен белег на управлението на Тръмп и на кампанията му за преизбиране през 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg