Половината млади българи на възраст 25-34 години живеят с родителите си.

Това сочат публикувани днес данни на статистическата служба Евростат.

През 2019 г. делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

Напускането на родния дом често зависи дали младите хора са във връзка или учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.
 
Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.
 
Но тази възраст варира значително в отделните държави. Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).
 
Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.
 

istock
istock

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.). Следват италианците (30,1 г.) и българите, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Младите остават вечни наематели

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки. Единственото изключение е Люксембург.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg