Детски градини да могат да се строят и на приземните етажи на сградите дори те да са частна собственост.

Това предвиждат промени в Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, качени за олбществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
 
Съгласно действащите изисквания в момента, детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти.

В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца.

istock
istock

С оглед намаляване на недостига на места в детските ясли и градини се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им, се казва в мотивите на наредбата.

Нови критерии за прием в детска градина от септември

Според новите правила детските градини, които са проектирани като самостоятелни сгради, трябва да се намират задължително на първите два надземни етажа от сградата.

Освен това трябва да има и поне един самостоятелен вход за детското заведение, различен от общия за сградата.
 

istock
istock

Към детските градини се предвиждат и закрити помещения за спорт и музикални занимания. Спортните занимания могат да се провеждат и в специализирани спортни бази при осигурен транспорт, се казва още в наредбата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg