Нито една държава не предлага на децата си нито шанс за здравословно отглеждане, нито подходяща обстановка за тяхното бъдеще, обяви Световната здравна организация, цитирана от Би Би Си.

Експерти заявяват, че климатичните промени и вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат децата на риск.

Докладът на СЗО, Детския фонд на ООН (Уницеф) и комисията Лансет нарежда 180 държави според възможностите им дете да „благоденства“ с фокус върху здраве и факторите за благополучие, сред които образование, изхранване и детска смъртност.

Въвеждат задължителна предучилищна за 4-годишните от есента

България се нарежда на 45-о място в класацията.

На челните места са Норвегия, Южна Корея, Холандия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, а десета е Великобритания.

На последно 180-о място по детско благоденствие е Централноафриканската република. Преди нея са предимно африкански държави - Чад, Сомалия, Нигер, Мали, Гвинея, Нигерия, Южен Судан, Сиера Леоне, както и Афганистан.

Около 40 експерти по детско здраве предупреждават в доклада, че напредъкът през последните две десетилетия „ще се обърне“, ако не бъдат осъществени радикални реформи от правителствата по света.

istock
istock

„Всяко дете в света е изправено преди екзистенциални заплахи от климатичните промени и търговския натиск“, заяви бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която е съпредседател на комисията.

Нови критерии за прием в детска градина от септември

„Държавите трябва да променят подхода си към здравето на децата и подрастващите, за да защитят света, който ще оставят след себе си“, подчертава тя.

Експертите предупреждават, че увеличение на глобалните температури с 4 градуса по Целзий до 2100 г. в съответствие с настоящите прогнози ще доведе до „опустошителни здравни последствия“ за бъдещите поколения – повишаване на нивата на океаните, горещи вълни, недохранване и ръст на инфекциозните болести като малария.

Докладът подчертава още заплахата за децата от вредния маркетинг.

Посочва се, че децата са изложени на поне 30 000 тв реклами годишно, включително на алкохол, нездравословни храни и безалкохолни напитки с големи количества захар. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg