Франция възнамерява да блокира разработването в Европа на криптовалутата Libra, създадена от Facebook, защото, според френските власти, това заплашва паричния суверенитет на държавите.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви, че Libra носи рискове за финансовата система и може да бъде използвана за незаконни операции.

Tой обаче не обясни как точно Франция възнамерява да попречи на тази криптовалута да се появи в пространството на Евросъюза.

През юли Фейсбук официално обяви планове за създаване на собствена криптовалута, наречена Libra, през 2020 г. Социалната мрежа оценява потенциална клиентска база на тази криптовалута на 1,7 милиарда души по целия свят, които нямат достъп до банкови сметки.

"Libra представлява системен риск, когато налице са два милиарда ползватели. Всякакви проблеми в обращението на тази валута, в управлението на нейните резерви, могат да доведат до значителни финансови смущения", заяви Льо Мер.

Криптовалутата "Либра" на "Фейсбук" може да подкопае еврото

"Приватизацията на пари носи рискове от злоупотреба с господстващо положение, рискове за суверенитета, за купувачите и компаниите", каза френският министър.

iStock
iStock

Той каза още, че обсъжда с ръководството на Европейската централна банка възможността за създаване на „публична цифрова валута“ под егидата на международните финансови институции.

Facebook представи своята криптовалута Libra

"Всички притеснения относно Libra са сериозни. Ето защо искам да кажа достатъчно ясно: при тези условия не можем да допуснем развитието на тази криптовалута в Европа", заяви Брюно льо Мер.