Facebook представи официално днес своята цифрова валута. Тя се нарича Libra и ще бъде пусната през 2020 г., съобщават световните медии. Валутата ще позволи на милиардите потребители на най-голямата социална мрежа в света да извършват финансови транзакции онлайн.

Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия сектор. Самата Facebook вече е обект на контрол и е изправена пред нарастващи призиви за регулиране и антитръстови мерки. Един от основните въпроси е колко скоро човек ще може да използва цифровите монети в социалната мрежа, за да си купи например кафе, пише Guardian.

Какво е Libra?

Facebook казва, че Libra e „глобална валутна и финансова инфраструктура“. С други думи, това е цифров актив, изграден от компанията и захранван от собствена блокчейн технология. Името, в превод от латински „везни“, е свързано с понятието за измерване на тегло.

Защо Facebook стартира криптовалута?

Основното твърдение на Facebook е, че иска да достигне до 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкова сметка.

Компанията тепърва ще се сблъска с регулаторни препятствия и антитръстови тревоги, особено в момент, когато много антимонополни органи искат разбият гиганта. По-рано се чуха слухове, че членове не американския Сенат например са поискали от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да им даде разяснения по въпросите за неприкосновеността на личния живот.

Кой отговаря за Libra?

Валутата ще се обслужва от колектив от компании, под името Libra Association. Ще функционира като „стабилна валута“, доколкото ще е обвързана със съществуващи активи като долар или евро. Целта е да се избегне непостоянството на криптовалутите.
 

Facebook описва Libra Association като независима организация с нестопанска цел, базирана в Швейцария. Тя има две основни функции: да валидира транзакциите и да управлява резервите в Libra, както и да разпределя средства за социални каузи. 

Facebook твърди, че въпреки че е създала организацията, след като валутата бъде пусната през 2020 г., тя ще се оттегли от лидерството и всички членове на асоциацията ще имат равни гласове в управлениетo на Libra. 

Компаниите, които са допринесли с минимум 10 млн. долара, за да бъдат включени като основатели на Libra Association, включително технологични играчи като PayPal, Ebay, Spotify, Uber и Lyft, както и финансови и рискови играчи като Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Visa и Mastercard.

Как може да използва?

Когато Libra стартира, на потребителите ще се даде възможност да изтеглят Calibra – дигитален портфейл, чрез който да опират с криптовалутата и да пращат активи на всеки, притежаващ смартфон. Приложението ще бъде налично в Messenger и WhatsApp, но самостоятелна апликация. 

Не е ясно къде цифровите пари на Facebook ще бъдат пуснати първоначално. Но от Facebook казват, че „почти всеки“ по света със смартфон ще може да изтегли приложението, което навежда на мисълта, че ще е в широк мащаб. 

Какво можете да си купите с него?

Facebook ще пусне дигиталния портфейл Calibra, за да позволи на потребителите да изпращат пари един към друг. Освен транзакциите в самата програма, Facebook иска да улесни използването на Libra за ежедневни плащания. 

Като едни от ранните инвеститори в криптовалутата, Uber и Lyft например вероятно ще дават възможност за плащане за услугите им с Libra.