Без съмнение досега сте чули за манията Bitcoin и рейда на цифровата валута. Вероятно сте прочели и за други криптовалути като Litecoin и Ethereum.

Всъщност, вече съществуват над 1300 дигитални валути. И докато Bitcoin доминира на пазара, няколко други цифрови валути също могат да се похвалят със значителни ръстове и постижения.

CNBC направи кратка справка за петте най-масови криптовалути, за разликите между тях и за представянето им през изтичащата година.

Всички данни за пазарна капитализация и ръст в цените са към дата 14 декември.

Bitcoin

Пазарна капитализация: 275,1 млрд. долара

Годишно поскъпване: 1590,5%

Създадена през 2009 г, Bitcoin е най-популярната и с най-голяма пазарна стойност криптовалута. Създадена е от мистериозния Сатоши Накамото, който очертава и целта й. В оригиналния документ се казва, че "bitcoin" е "версията на електронни пари в брой", която позволява онлайн плащанията да се изпращат директно от един субект към друг, без да минават през финансова институция.

Валутата работи чрез технология, наречена блокчейн, която записва всички извършени дейности и не може да се промени. Не е централизирана, тъй като няма централен орган, който да управлява Bitcoin. Вместо това мрежа от така наречените "миньори" с високопроизводителни компютри работят заедно, за да верифицират транзакциите чрез сложна криптография.

Но заради манията около bitcoin, времето на транзакциите се е увеличило, което би могло да се противопостави на първоначалните цели на криптовалутата. Докато Накамото нарича Bitcoin електронни пари, много експерти я нарекоха "цифрово злато" и казаха, че тя може да бъде дългосрочен актив.

В момента някои търговци на дребно в Япония приемат bitcoin за разплащане, дори и инстутиции като агенции за недвижими имоти също приемат плащания в дигиталната валута. Все пак обаче засега тя не е широко разпространена за разплащания.

Ethereum

Пазарна капитализация: 71,1 млрд.долара

Годишен ръст: 8812,6%

Ethereum е името на блокчейн компания, която е създател на виртуалната валута Еther. Но и двата термина сега се използват взаимозаменяемо за име на валутата.

Ether също се базира на блокчейн технология, като bitcoin, но самата технология е малко по-различна и има специална цел- т.нар. умни договори.

Ако вземете, например, една финансова сделка, то при нея се разчита всяка от страните да има на хартия или дигитално копие на договора и да го ъпдейтва индивидуално. Това е трудно и може да се допуснат грешки.

А умният договор е записан със специален код в блокчейн. Веднъж, след като всяка от страните одобри условията на договора, сделката се изпълнява.

Много големи организации експериментират с блокчейна на Ethereum.

Консорциум, наречен Enterprise Ethereum Alliance, в който влизат компании като Microsoft и JPMorgan, разработва различни приложения за употребата на блокчейна на Ethereum.

Криптовалутата също така се изисква от разработчици, които правят приложения за Ethereum блокчейн и от потребители, които искат да ползват умните договори.

Bitcoin cash

Пазарна капитализация: 33 млрд. долара

Ръст от създаването й през юли 2017 г.: 229,6%

Bitcoin cash беше създадена тази година през юли, след разделяне на bitcoin, което стана известно като „голямата ножица” (hard fork).

Притежателите на bitcoin в този момент получиха безплатни токени bitcoin cash. Понеже е създаден скоро, поскъпването на bitcoin cash не е така силно, кто на останалите криптовалути.

Много разработчици са притеснени от дългото време за транзакции на мрежата за bitcoin. Затова те предлагат решение, което ще повиши размера на всяка транзакция, но след това ще се увеличи скоростта. Не цялата общност обаче бе съгласна с предложението, затова се стигна и до разделянето на двете валути.

Групата зад behind bitcoin cash казва, че сега транзакците са по-бързи, отколкото при оригиалния bitcoin.

Ripple

Пазарна капитализация: 21,8 млрд. долара

Годишен ръст: 8479,8%

Ripple се представя като трансгранично решение за плащания за големи финансови институции, базирано на блокчейн технология.

В момента международното плащане отнема няколко дни и е с много високи разходи. Неудобството за банките са транзакции с голам обем, но при ниска стойност – например плащанията, които Facebook прави към авторите на приложения, например. Те често са скъпи и нерентабилни за банките, тъй като се полагат много усилия, за да се прехвърлят парите, а цената не е толкова голяма, колкото при голяма сделка.

Ripple се опитва да реши този проблем чрез своята технология. СТартъпът прави опити с редица финансови институции, сред които American Express и Santander.

Цифровата валута на Ripple, известна като XRP, може да се използва от фирми, за да се получи незабавна ликвидност, необходима в сделка с висока стойност, без да се налага да плащате такси.

XRP действа като мост между одобрените валути по време на сделка. Ripple каза, че транзакциите в XRP могат да бъдат уредени в рамките на четири секунди, по-бързо от която и да е голяма криптовалута в момента.

Litecoin

Пазарна капитализация: 16,5 млрд. долара

Годишен ръст: 6859,6%

Litecoin вероятно е най-близкият съперник на Bitcoin по отношение на употребата. Създателят й Чарли Лий многократно е казвал, че криптовалутата може да се използва за плащания, защото е по-бърза от Bitcoin.

Litecoin транзакциите отнемат малко повече от две минути, в сравнение със средно около 300 минути за bitcoin.

Налице е ограничено предлагане на 84 млн. Litecoin, в сравнение с 21 милиона bitcoin. В момента в обращение са 54 293 533 litecoin и 16 740 175 bitcoin.

"Litecoin е много подобна на Bitcoin, с изключение на това, че има четири пъти повече монети, а е и четири пъти по-бърза", каза Лий пред CNBC в телевизионно интервю по-рано тази седмица.

"Мисля, че litecoin е насочен повече към плащания, по-бързи транзакции и по-ниски такси."