Само 70% от колите по русенските улици имат необходимата "Гражданска отговорност", а катастрофите с коли без такъв документ са скочили 12 пъти. Това съобщи директорът на русенско застрахователно дружество Венцислав Великов.

"Докато преди време имахме средно за цяла година по 3-4 такива ПТП-та, сега средно на месец се падат 3-4 такива нередовни клиенти", коментира Венцислав Великов.

Хората от застрахователния бранш с нетърпение очакват влизането в сила от 1 октомври на новата единна система. Тя ще обедини всички застрахователи, гаранционните фондове и КАТ, които ще могат да обменят информация помежду си. Така на база на камерите, които са разположени по пътищата, и връзките между отделните патрули ще може да се прави веднага справка дали даденото МПС – има ли застраховка и веднага да се подава сигнал към близкия мобилен патрул.

Застрахователите предупреждават, че когато заработи единната система, голяма част от нередовните шофьори ще получат актове въз основа на заснетото от крайпътните камери. Предвидените суми в закона са от порядъка на около 400 лева и се очаква още в първите седмици да има бум на тези глоби.

В същото време от всички застраховани автомобили едва около 15% е относителният дял на застраховките, направени от румънски граждани. Както е известно, има масова практика да се регистрират коли на името на българи, а да се карат с пълномощно от румънци. Оказало се например, че на 19-годишен младеж от Русе се водят 712 автомобила. Подобни лица с много автомобили фигурират в забранителните "черни" списъци на застрахователните компании, тъй като при евентуална катастрофа с дадения автомобил се получават много усложнения.